KvK stopt met doorverkopen van adressen zzp'ers wegens privacyregels
De Kamer van Koophandel (KvK) stopt met het doorverkopen van bestanden met namen en adressen van zzp'ers en bestuurders. De KvK laat weten te stoppen met het zogeheten product 'Adressenbestand Online'. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is de verkoop van die adressenbestanden in strijd met privacyregels.

De KvK blijft de adressen nog tot en met juni verkopen maar zegt te begrijpen dat een grote groep zzp'ers dagelijks veel last heeft van agressieve telefonische verkoop en vindt dat zzp'ers inderdaad betere bescherming nodig hebben.

 

'De KvK levert nu informatieproducten met daarin persoonsgegevens aan iedereen die daarom vraagt', aldus de AP. Dat doet de KvK omdat de huidige Handelsregisterwet niet de mogelijkheid geeft informatieproducten te weigeren aan afnemers die de producten feitelijk alleen gebruiken voor hun eigen commerciële belang. Daarom wil de autoriteit een wijziging van die wet zodat niet iedereen alle gegevens zo maar kan krijgen.

'Huidige wetgeving is dweilen met de kraan open'

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: 'Met de huidige wetgeving is het dweilen met de kraan open. Alle informatieproducten worden nu in principe aan iedereen geleverd.' Hij adviseert de verantwoordelijk staatssecretaris, Mona Keijzer van Economische Zaken, die spreekwoordelijke kraan een 'beetje dichter' te draaien, om 'als toezichthouder ook beter op te kunnen treden tegen partijen die persoonsgegevens uit het Handelsregister verkeerd gebruiken'.

De KvK benadrukt dat er inderdaad wetswijziging nodig is 'maar wel met het behoud van gebruik van data om te kunnen ondernemen', aldus Claudia Zuiderwijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van KvK. Die wet moet volgens haar de privacy van zzp'ers beter beschermen 'en aan de andere kant de mkb'ers, zzp'ers en andere bedrijven toe blijft staan om de data van het Handelsregister te kunnen blijven gebruiken om te kunnen ondernemen'.

Lees hier wat kun je doen tegen agressieve telefonische verkoop


Bron opgelicht

Zoeken in publicaties
  
Archief
2012 (16)
2013 (53)
2014 (89)
2015 (104)
2016 (94)
2017 (65)
2018 (52)
2019 (20)
2020 (10)
2021 (0)
2022 (0)
2023 (0)
2024 (0)