Kleine bedrijven moeten zich beter digitaal beschermen
Kleine bedrijven moeten zich beter digitaal gaan beschermen. Dit jaar hebben digitale inbrekers al bij ruim de helft van de kleine bedrijven (53 procent) geprobeerd om geld of gegevens te pikken, blijkt uit onderzoek van Alert Online. De dreiging stijgt, maar steeds minder kleine bedrijven maken zich zorgen over hun digitale veiligheid. Maar liefst 75% van de ondervraagden geeft aan niet bezorgd te zijn over cybercriminelen.

Kleine bedrijven vaker digitaal

Onterecht, waarschuwt minister Ferd Grapperhaus maandag bij de start van de Week van de Veiligheid. Hij trekt 1,2 miljoen euro uit voor training en voorlichting over risico's aan het midden- en kleinbedrijf. 'Steeds meer kleine bedrijven werken ook digitaal; bestellingen en betalingen worden online gedaan, bedrijfsprocessen worden aangestuurd door computers. Dat biedt kansen maar maakt een bedrijf ook kwetsbaar', stelt Grapperhaus.

Phishingmails

Het vaakst aan de orde zijn phishingmails, waarbij de ontvanger op een bijlage moet klikken, en acquisitiefraude, waarbij spookfacturen worden gestuurd voor spullen of diensten die niet zijn geleverd. 'Er hoeft maar één medewerker op een verkeerde link te klikken en het bedrijf ligt stil. Met grote financiële schade en een deuk in de reputatie tot gevolg.' aldus Grapperhaus.

Back-ups, updates en veilige wachtwoorden

Bedrijven wordt geadviseerd vaak back-ups te maken, updates direct uit te voeren, een firewall of virussoftware te installeren en wachtwoorden complexer te maken. Ook personeel moet goed getraind worden.

Bron ANP

Zoeken in publicaties
  
Archief
2012 (16)
2013 (54)
2014 (89)
2015 (104)
2016 (94)
2017 (67)
2018 (52)
2019 (14)