Met de brief verschaft Van Rijn – mede namens staatssecretaris Wiebes van Financiën – duidelijkheid over de gevolgen van de maatregelen om schijnzelfstandigheid in de zorg te voorkomen. De invoering van de Wet DBA en het gebruik van de modelovereenkomsten waren aanleiding voor de vragen.
Feiten en omstandigheden
In de brief legt de staatssecretaris uit dat werken in de zorg met een modelovereenkomst een aanvulling vormt op zorg die wordt verleend door mensen in loondienst. Per individueel geval bepaalt de beoordeling van de feiten en omstandigheden of er gewerkt kan worden buiten dienstbetrekking en of er sprake is van ondernemerschap.
Er zijn bij de Belastingdienst 262 overeenkomsten ingediend die zien op verschillende vormen van zorg (stand medio maart). Hiervan zijn 192 overeenkomsten nog in behandeling. De behandeling hiervan heeft vertraging opgelopen vanwege het tot stand komen van een algemene modelovereenkomst voor tussenkomstsituaties, maar is inmiddels weer voortvarend ter hand genomen, aldus Van Rijn.
Kamervragen
Van Rijn reageerde tevens op vragen van Kamerleden over modelovereenkomsten voor zzp’ers in de zorg en het bericht dat zzp’ers niet langer in de zorg kunnen werken. De vragen en de antwoorden leest u hier.
Lees hier de brief aan de Tweede Kamer
Bron: rijksoverheid.nl