Voorkom BTW-registraties in het buitenland, meld u tijdig aan bij Moss.
Per 1 januari 2015 wijzigen de regels voor de plaats van dienst in de gehele EU voor elektronische diensten, telecommunicatiediensten en omroepdiensten die een btw-ondernemer binnen de EU verleent aan particulieren of niet-ondernemers (overheid bijv.) in andere EU-lidstaten.

Vanaf die datum zullen deze diensten niet langer belast zijn in het vestigingsland van de dienstverlener, maar in het land van de afnemer. Deze wijziging van de plaats-van-dienstregels betekent dat een Nederlandse btw-ondernemer die dergelijke diensten verkoopt aan particulieren in andere EU-lidstaten in al deze lidstaten btw verschuldigd is.

Een voorbeeld ter verduidelijking. Stel dat een Nederlandse btw-ondernemer via internet e-books verkoopt aan particulieren in België, Duitsland, Luxemburg, Zweden en Oostenrijk. Op grond van de huidige plaats-van-dienst-regels is de Nederlandse btw-ondernemer hierover 21% Nederlandse btw verschuldigd. Echter, vanaf 1 januari 2015 is de Nederlandse btw-ondernemer uit ons voorbeeld hierover -ervan uitgaande dat de btw-tarieven in deze EU-lidstaten per 2015 niet wijzigen- 21% Belgische, 19% Duitse, 20% Oostenrijkse en 25% Zweedse btw verschuldigd.

Om te voorkomen dat Nederlandse btw-ondernemers, zoals de btw-ondernemer uit ons voorbeeld, zich in al deze EU-lidstaten moet registreren voor de btw en periodiek lokale btw-aangiften moet indienen, is de Mini One Stop Shop-regeling of -in het Nederlands- de mini-één-loket-regeling (hierna: de MOSS) in het leven geroepen. Op grond van deze regeling kunnen Nederlandse btw-ondernemers die elektronische, telecommunicatie- of omroepdiensten verrichten aan particulieren in andere EU-lidstaten de te betalen buitenlandse btw per kwartaal in Nederland melden en betalen. Registratie voor de MOSS moet in één EU-lidstaat maar hoeft niet per se in de EU-lidstaat van vestiging. Wij verwachten echter dat de meeste Nederlandse btw-ondernemers zich ‘gewoon’ in Nederland zullen aanmelden voor de MOSS. Let op: de aangifte in het MOSS-systeem moet naast de gewone btw-aangifte worden ingediend. Het is dus een extra administratieve last. De ondernemer is zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de aangifte (toepassing juiste btw-tarief etc). Daarnaast is het van belang dat voor de MOSS-aangifte een (afwijkende) indieningstermijn geldt van 20 dagen na het verstrijken van het tijdvak. Dit betekent dat de MOSS-aangifte uiterlijk op 20 april, 20 juli, 20 oktober en 20 januari moet worden ingediend.

Het voorgaande betekent dat het van groot belang is om nu na te gaan of u te maken krijgt met deze wijziging van de plaats-van-dienst-regels en of u in Nederland gebruik wilt maken van de MOSS. Daarnaast is het van belang om na te gaan of u (voldoende) in staat bent om te administreren waar uw particuliere afnemers zich bevinden (factuuradres afnemer, bankgegevens, IP-adres, vaste lijn bijv.), en zo niet, om dit alsnog te regelen. Als u vanaf 2015 in Nederland gebruik wilt maken van de MOSS om zodoende btw-registraties en btw-aangifteverplichtingen in het buitenland voorkomen dan is het van belang dat u zich tijdig -d.w.z. vóór 2015- aanmeldt bij de Belastingdienst. Aanmelding voor de MOSS is in Nederland sinds 1 oktober jl. mogelijk. Registreert u zich niet tijdig dan kunt u per 1 januari 2015 geen gebruik maken van de MOSS en zult u zich in alle lidstaten van de particuliere afnemers -dus maximaal in 28 EU-lidstaten!- moeten registreren voor de btw en aldaar periodiek btw-aangiften moeten indienen. Deze buitenlandse btw-verplichtingen gelden totdat u alsnog in Nederland of in een andere EU-lidstaat ingeschreven bent voor de MOSS.

Neem contact met de heer C.H.M. Klappe, 053-4349366.

(BTW-plaza)

Zoeken in publicaties
  
Archief
2012 (16)
2013 (53)
2014 (89)
2015 (104)
2016 (94)
2017 (65)
2018 (52)
2019 (20)
2020 (10)
2021 (0)
2022 (0)
2023 (0)
2024 (0)
2025 (0)